Istoria Ansamblului Folcloric Național
TRANSILVANIA
Unul dintre locurile intens încărcate de istorie şi pe unde şi-au purtat paşii mari personalităţi culturale, artistice, muzicale sau politice a fost şi a rămas Maramureşul. O întreagă istorie a culturii româneşti este legată de aceste meleaguri, iar de la ţelurile legate de „instrucţia şi educaţia” poporului până la cea legată de muzică nu a fost decît un pas.
Pe lângă adunări şi conferinţe, expoziţii şi lecturi publice, la 15 martie 1959 se constituia, în Baia Mare, „Ansamblul Băimărean de cântece şi dansuri al Sfatului Popular Regional”, numit apoi Ansamblul de stat de cântece şi dansuri „Maramureşul”, prin care se dorea promovarea muzicii şi jocurilor populare, precum şi a culturii muzicale orale.
Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” de astăzi, s-a dezvoltat în spiritul valorificării bogatelor tradiţii folclorice maramureşene, păstrate din generaţie în generaţie într-o formă nealterată până în zilele noastre, dar şi a valorificării folclorului naţional, având în portofoliu crâmpeie din întreg repertoriul folcloric românesc.
Acte înființare - 1 iulie 1968
Acte înființare - 1 Septembrie 1990
Înzestraţi cu talent şi pasiune, trăsături dublate de calităţi interpretative remarcabile, membrii Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania” ne-au convins că pot tălmăci frumuseţea ritmico – melodică a folclorului românesc, spontaneitatea şi acurateţea momentelor create, reuşind să ţintuiască spectatorii pe scaune vreme de jumătate de secol, ceea ce înseamnă că încercarea de a prezenta lumii chintesenţa unor tradiţii româneşti, a izbutit.
Ceea ce merită remarcat la acest colectiv artistic este extraordinară pasiune şi putere de muncă, rară forţă de a capacita mereu personalităţi de primă mărime drept colaboratori, de cele mai multe ori concertele ultimelor decenii fiind adevărate repere culturale, spectacolele oferite de ansamblul maramureşan cantonându-se în coordonatele frumosului, în cele ale perfecţiunii, într-un cuvânt, în coordonatele valorii. Fără nici o îndoială, Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” este unul dintre cei mai convingători promotori ai culturii tradiționale românești.